Bli kvitt dina dåliga vanor

De flesta av oss har dåliga vanor av något slag. Det kan handla om allt från att bita på naglarna till att röka eller dricka för mycket alkohol. Att bli av med dåliga vanor är inte det enklaste, men det går! Och det är alltid värt ansträngningen i slutändan.

Beroende på vilka ovanor du har finns det olika hjälpmedel för att bli av med dem. Om du exempelvis har ett stort sötsug kan det vara bra att byta ut sockerhaltiga livsmedel som sötsaker mot något annat. Att tvärt sluta med socker kan vara svårt, men har du då någonting annat istället kan det göra det hela enklare.

Skapa motivation

När det kommer till envisa beroenden som exempelvis rökning finns det många metoder att använda sig av. Till att börja med är det viktigt att du känner dig genuint motiverad till att sluta. Att försöka sluta röka när du är omotiverad är helt bortkastat. Dock kan du snabbt få motivation. Börja med att skriva en lista över dåliga konsekvenser av rökningen, exempelvis dålig andedräkt, gula tänder, stora utgifter och sämre hy. Fundera sedan på själva hälsoaspekterna med rökning. Att rökning förkortar livet är ingen myt, det är rent livsfarligt. För att verkligen bryta dina dåliga rökvanor kan det för vissa fungera bäst att trappa ner. För andra är det bättre att sluta röka tvärt. Prova dig fram.

Låt det ta tid

Att bryta en dålig vana går inte över en natt, det kräver uthållighet och tålamod. För att du ska klara av att bli kvitt dina dåliga vanor är det bra att sätta upp delmål. Om du vill kan du ge dig själv en belöning varje gång du nått ett delmål. Skulle du falla dit igen är det inte hela världen. Det bästa är att "hoppa upp i sadeln" igen och ta nya tag, eller att utforma en ny plan för hur du ska bryta dina dåliga vanor.