Kläder och utrustning till yoga

 

Yoga är knappast en materialsport, eller rättare sagt en materialträningsform, men det finns fortfarande kläder och utrustning som man kan skaffa till detta. Nu är ju inte alla yoga former lika. En del fokuserar med på meditation medan andra är väldigt fysiskt krävande. Och olika former kan kanske ha lite olika krav på kläder eller utrustning, men det finns i regel gemansamma nämnare.

Börjar vi titta på kläder behöver man knappast spendera tusentals kronor för att få passande yogakläder. Det enda kravet är egentligen att kläderna inte hindrar kroppsröselser och är det dessutom bekväma kommer man få en mycket bättre yogaupplevelse. Det butiker säljer är väldigt sällan kläder som bara passar till yoga och inget annat. Istället är det helt enkelt mjuka kläder som tillåter stora och vida kroppsrörelser. 

Man kan dock fortfarande tala om passformen. En del kan ha fått fel uppfattning och tro att yogakläder bör luta mer åt det säckiga hållet. Men dessa kläder kan faktiskt vara mer i vägen än man tror beroende på vilken övning man befinner sig i. En pösig tröja kan lätt ramla ned över huvudet när man är i en position som downward dog och det kan kanske visa mer av kroppen än man hade tänkt. Byxorna får gärna vara åtsittande de med så slipper man samma problem i andra positioner.

Det mest grundläggande i yogautrustning är så klart mattan. Det finns like olika mattor att välja mellan dock och det är bra att veta vilken som passar den form av yoga man vill utöva. Tjockare mattor lämpar sig mer för lugnare former av yoga medan en tunnare matta kan vara mer praktiskt i yogaformer med många balansövningar.

Utöver mattan finns det även en rad andra tillbehör som kan användas som hjälpmedel i olika former eller för att bättre uppnå vissa positioner. Detta är dock något man kan utforska som man blir mer erfaren.