Lär dig medicinsk yoga

Ryggsmärtor, diabetes och högt blodtryck är vanliga problem som många kämpar med. Vissa fastnar för smärtstillande mediciner och andra liknande medel, men under de senaste åren har andra istället vänt sig till så kallad medicinsk yoga - och upplevt mycket goda resultat.

Medicinsk yoga har sitt ursprung i en tusenårig yogatradition som härstammar från Indien och Tibet. Den är dock en yngling i svenska sammanhang – först under nittiotalet började yogaformen få fäste på Institutet för medicinsk yoga i Stockholm. Grunden liknar i viss utsträckning andra former av yoga – den medvetna andningen tar stor plats, och mycket fokus ligger på samspelet mellan de fysiska, mentala och andliga bitarna.

Skillnaden mot andra former av yoga är att den medicinska yogan är så kallat evidensbaserad – det har helt enkelt gjorts kliniska studier på yogans effekter. Det har bedrivits mycket forskning för att kunna mäta effekterna av behandlingen, och inom svensk sjukvård går mediyoga som tåget. Man har till exempel kunnat se att kroppens stresshormoner sjunker hos aktiva utövare, vilket varit mycket effektivt för att hantera ryggsmärtor.

Det är dock inte bara effektivt för att lindra ryggsmärtor och andra krämpor. Det rekommenderas bland annat till kvinnor som kämpar för att bli gravida. En avstressad kropp har större chanser att bli gravid, och om man dessutom kan kombinera yogan med andra hjälpmedel så ökar man sina chanser att få tillökning till familjen. På graviditetskollen.nu finns andra bra tips och produkter för den som vill bli gravid som man gärna kan ta i kombination med yoga och en stressfri vardag.

Forskare har även sett fördelar med att tillämpa medicinsk yoga för att t.ex. få bukt med högt blodtryck, och det har också använts i samband med diabetes. Sedan 2010 har det dessutom nyttjats i rehabilitering av hjärtinfarktspatienter på Danderyds sjukhus, och många ser potential inom andra medicinska områden. Det är ingen överdrift att säga att medicinsk yoga har många fördelar, och ingenting tyder på populariteten kommer att avta inom den närmsta framtiden.