Yogans historia

Yoga blir mer och mer populärt och ett bra sätt att varva ner och hitta ett inre lugn efter en stressig dag på jobbet eller andra saker som tar din fokus. Vad inte många vet är att Yogan faktiskt är en tradition som är över 5000 år gammal, det är alltså en av den äldsta andliga traditionerna i världen.

Rörelser från djurriket

Det sägs att yogan uppfunnits genom att rishis (Yogiska mästare) observerat djurens olika rörelsemönster och sedan försökt härma dessa och genom meditationen sedan observerat hur kropp och sinne påverkades av de olika kroppsställningarna. Yogan hölls hemlig och överfördes endast muntligt till elever av dess tränare och var alltid grundad i deras personliga upplevelser. 

Modern Yoga

Den moderna yogan som vi idag utövar hemma eller i en yogastudio startades 1893 genom att Swami Vivekananda, en indisk guru, var på besök i religionsparlamentet i Chicago. Många gurus flyttade sedan till USA från Indien för att lära ut yogan till dem som var villiga att betala för kurser. Yoga handlar i stort om att hålla sinnet koncentrerat, lära sig att andas rätt och stärka och mjuka upp sina muskler och leder. Detta har man sedan nytta av i sin vardag och att stjäla en stund för meditation i en stressig dag kan ge dig mer tid än vad du tror att det kostar.